Jeg har aldrig brudt mig specielt meget om forårsruller, altså de frosne man kan købe. Men så blev jeg præsenteret for den slags, man kan lave selv – og jeg var solgt! De kan varieres i en uendelighed, de kan bages i ovnen, pandesteges, eller frituresteges, og, bedst af alt, de kan gemmes til dagen efter.

Her får du opskriften på en traditionel ovnbagt forårsrulle med oksekød. Krydderierne kan selvfølgelig varieres efter dine egne smagsløg.

Til 8 hjemmelavede forårsruller skal du bruge:

  • 2 pakker filodej (1 stk dej pr. rulle)
  • ½ spidskål
  • 2 store gulerødder
  • 2 fed hvidløg
  • 1 løg
  • 1-2 cm frisk ingefær (alt efter hvor vild du er med smagen)
  • ½ rød chili
  • Evt. lidt lime saft
  • Soya
  • Østerssauce
  • Sesamolie

Tilbehør: god soya sauce, frisk koriander (eller persille), sød chilisauce

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 200 grader, varmluft.

Du starter med at snittespidskålen groft. Gulerødderne skærer du i strimler, alternativt kan du rive dem på den grove side af rivejernet, men strukturen i forårsrullen er bedst, når de er skåret i strimler. Løget skærer du i tynde strimler (eller små tern hvis du ikke bryder dig om for store stykker).

Hak hvidløg, ingefær, og chili fint og svits halvdelen i sesamolien i en wok/dyb pande. Herefter tilsætter du oksekødet og svitser i nogle minutter ved høj varme. Hæld det brunede kød over i en skål og stil det til side. Nu svitser du resten af hvidløget, ingefæren, og chilien i lidt olie, tilsæt løgstrimlerne, og herefter spidskål og gulerødder. Tilsæt lidt limesaft, soya, og østerssauce. Svits i et par minutter til kålen er faldet lidt sammen, den må ikke blive helt blød. Så tilsætter du oksekødet og lader det svitse sammen i et minut eller to. Smag til med limesaft, soya, og østerssauce. Tag wokken af kogepladen.

Nu til filodejen. Tag et stykke dej og læg det ud på køkkenbordet, pensel det med lidt olie og fold det sammen på midten, så olien er mellem de to lag. Herefter lægger du 2 spiseskeer fyld i en aflang ‘pølse’ på den ene side af dejen. Fold så den mindste side ind over dejen. Herefter folder du siderne ind over enderne på fyld ‘pølsen’ og rul så dejen sammen omkring fyldet. Og vupti – et stk. forårsrulle. Læg den på en bageplade med bagepapir. Når du har rullet alle rullerne, pensler du dem med sesamolie, drys evt. med sesamfrø, og bager dem i oven i ca. 15 minutter – til de er gyldenbrune og lækre.

Server med frisk koriander, soya, sød chilisauce, og evt. en god salat til.

Psst: der er mange måder at rulle en forårsrulle på. Du kan google dig frem til den måde, der passer dig bedst.